Kevät on puuelementin aikaa


Kevätpäiväntasaus on jo takanapäin, vaikka lämpö vielä odotuttaakin itseään.

Kevät on TCM:ssä* puuelementin aikaa. Puuelementin ominaisuudet nähdään ja koetaan uudelleensyntymänä ja kasvuna. Tämä elementti haluaa ylös ja eteenpäin, se on täynnä luovuutta ja ilmaisuvoimaa. Puu elementti assosioidaankin syntymään, kevääseen, nousevaan energiaan, selkeään 

näkemyksen, luomiseen sekä järjestelmälliseen kasvuun.

Versot puskevat siemenistä maan läpi hämmästyttävällä voimalla - mukanaan tieto koko tulevasta kasvuprosessista. 

Koemme tämän ihmisinä, osana luonnon kiertokulkua hyvin konkreettisesti keväisin huomioidessamme ympäristöämme sekä itseämme.

Vuoden kiertokulku on mielestäni kiehtovaa. Kiinnostavuus vain kasvaa asettaessamme huomiomme kosmoksen uskomattoman tarkan ja harmoonisen kiertokulun toistumisesta omassa mikrokosmoksessamme.


Puuelementin meridiaaneja ovat maksa ja sappirakko. Maksa on yin linja ja sappirakko vastaavasti yang linja.

Maksaa voisi kuvailla energiasysteemimme armeijan kenraalina; suunnitelmat ja harkinta kuuluu kenraalin toimenkuvaan. Maksa ylläpitää yhteneväisyyttä ja harmoniaa kehossa.


Tämä näkyy sekä psyykkisesti että fyysisesti. Fyysinen ja emotionaalinen kulkevat TCN:ssä aina käsikädessä, Olemme sekä fyysisiä, psyykkisiä että henkisiä olentoja, eikä näitä voi erottaa toisistaan. Mitä koemme psyykkisisesti tuntuu ja tapahtuu konkreettisesti kehoissamme. Mitä tapahtuu kehoissamme vaikuttaa vastaavasti psyykeeseemme.


Kevätaurinko näyttää talven pölyt ja herättää kevätsiivous halut. Siivoaminen auttaa meitä päästämään irti vanhasta myös kehollisesti, luoden tilaa uudelle, aivan kuin luontokin. Näin virkistämme mielemmekin. Ensimmäiset auringonsäteet iholla tuntuvat taivaallisilta. Tuntuu ihanalta ideoida tulevaa.


Kun puuenergia on tasapainossa kykenemme luomaan selkeitä näkemyksiä, tehdä suunnitelmia, luoda strategioita, organisoitua ja meillä on myös rohkeutta edetä suunnitelmiemme mukaisesti. Meillä on "munaa" (huom, kevät / syntymä) viedä asioita eteenpäin. Myös ruoansulatuksemme toimii erinomaisesti.


Kun puuergia on epätasapainossa, olemme turhautuneita, masentuneita ja suvaitsemattomia emmekä saa asioita hoidettua. Ruoansulatus takkuilee, turhautuminen käy käsikädessä turvotuksen kanssa. Jäykät, tiukat lihakset ja nivlt, häiriöt selkässä näkökyvyssä, kuiva silmät, päänsäryt ja migreenit ovat myös merkkejä epäbalanssista tässä elementissä.


Voimme hoitaa maksameridiaania esim. ruokavalion, shindo- ja qi gongin harjoituksen avulla itse tai käymällä shiatsu tai akupunktio hoidossa. Maksaenergian tasapainottuessa saamme lisää

selkeyttä, pystymme tekemään helpommin päätöksiä jotka ovat odotuttaneet ja saamme luovuudesta taas kiinni. Sama toimii myös toiseen suuntaan: Tehdessämme päätöksiä selkeyden tilasta käsin teemme hyvän työn myös maksallemme.


14 vinkkiä maksan luonnolliseen ja lempeään puhdistukseen ruokavalion avulla


1. Valkosipuli


Jo pieni määrä valkosipulia aktivoi maksan entsyymejä jotka puhdistavat kehoa kuona-aineista.

Valkosipulissa on myös korkeat pitoisuudet allisiinia ja seleeniä - molemmat auttavat maksaa puhdistustyössään.

2. Greippi


Korkeat c-vitamiini ja antioksidantti pitoisuudet helpottavat maksan luontaista kuona-aineiden puhdistusta. Pieni lasillinen vasta-puristettua greippimehua auttaa maksan puhdistusentsyymien aktivointia, jotka huutelevat karsinogeenejä ja muita kuona-aineita elimistöstä.


3. Punajuuret ja porkkanat


Molemmat sisältävät runsaasti kasvipohjaisia flavonoideja ja beta- karoteenia. Punajuurien ja porkkanoiden syöminen auttaa maksan hyvinvointia.

4. Vihreä tee


Tämä maksaa rakastava juoma on täynnä antioksidantteja jotka tunnetaan nimellä katekiinit, joiden tiedetään auttavan maksan toimintoja. Vihreä tee ei ole vain hyvää, se myös piristää luonnollisesti!

5. Vihreälehtiset kasvikset


Maksan vahvimpia tukijoita, vihreälehtisiä kasviksia voi syödä raakana, höyrytettynä/keitettynä ja mehustettuna. Korkea lehtivihreäpitoisuus auttaa imemään toksiineja verestä ja sillä on selkeä kyky neutralisoida raskasmetalleja, kemikaaleja ja kasvimyrkkyjä.


Kokeile esim. lehtikaalia, pinaattia, sinappikaalia, sikuria ja voikukanlehtiä. Nämä auttavat sappinesteen virtausta joka taas auttaa poistamaan kuonaa sisäelimistä ja verestä.

6. Avokadot


Tämä ravinnerikas superfood auttaa kehoa tuottamaan glutationia, jota maksa tarvitsee poistaakseen kuona-aineita kehosta.

7. Omenat


Omenoiden korkea pektiinitaso auttaa kehoa poistamaan kuona-aineita ruoansulatuskanavasta. Tämä taas helpottaa maksaa selviämään puhdistettavasta toksiinikuormasta.


8. Oliiviöljy


Kylmäpuristetut luomulaatuiset öljyt kuten oliivi-, hamppu- ja pellavansiemenöljy.ovat hyväksi maksalle kohtuudella käytettynä.

9. Vaihtoehtoiset viljat


Uusia tutkimuksia tuotetaan kokoajan suhteessa gluteiinipitoisten viljojen terveellisyyteen. Varmoja johtopäätöksiä voi olla vaikea vielä vetää, mutta varmasti ravinnetiheyden kasvattaminen lisäämällä viljojen joukkoon hirssiä, tattaria ja kvinoaa on hyväksi jo ruoan monipuolistumisen kannalta. Näin maksa saa taukoa gluteiinipitoisten viljojen mahdollisista toksiineista.

10. Ristikukkaiset kasvikset


Parsakaalin ja kukkakaalin syöminen lisää glukosinolaatin määrää kehossamme auttaen maksan entsyymituotantoa. Nämä luonnolliset entsyymit huuhtelevat kehosta karsinogeeneja ja muita toksiineja, joka saattaa pienentää syöpäriskiä.

11. Sitruunat ja limet


Nämä sitrushedelmät sisältävät korkean määrän c-vitamiinia, joka auttaa kuona-aineiden poistumista virtateitse. Aamuisin puolikkaan sitruunan mehun juominen neljässä desissä puhdasta vettä, johon on lisätty hyppysellinen puhdistamatonta merisuolaa, auttaa maksan toimintaa stimuloimalla mm. sapen eritystä. Näin kehon on helpompi päästä yöllä kertyneestä kuonasta.

12. Saksanpähkinät


Saksanpähkinöissä on paljon glutatioonia, omega 3:a joka auttaa maksan normaalissa toiminnassa. Korkea aminohappo arginiini pitoisuus auttaa maksaa ammoniakin puhdistamisessa. Muista pureskella hyvin!


13. Kaali


Samoin kuin parsa- ja kukkakaalin, myös kaalin syöminen auttaa stimuloimaan maksan entsyymejä. Kokeile myös kimchiä ja hapankaalia!


14. Kurkuma


Maksan lempi mauste.Kokeile lisätä tätä detox herkkua vaikka linssikeittoon tai tofupaistokseen.

Kurkuma auttaa maksan omia entsyymejä huuhtomaan aktiivisesti kuona-aineita ja karsinogeenejä ulos elimistöstä.

Koita myös: Artisokkaa ja tankoparsaa!Lähteet:

http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/liver-cleanse-foods/

ja

http://www.healthy-holistic-living.com/19-super-foods-naturally-cleanse-liver.html#* Traditional chinese medicine


Jos pidit tästä artikkelista, voit kiittää kertomalla siitä kavereillesi esimerkiksi Facebookin, google+  ja Twitterin kautta. Kiitos!

SANIN SHIATSU BLOGI

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.